Skip to navbar Skip to search Skip to main content Skip to footer

Dział żywienia

Kierownik

Agnieszka Sorychta

e-mail: agnieszka.sorychta@gliwice.nio.gov.pl

Zakres działalności

Dział Żywienia posiada zaplecze gastronomiczne pozwalające przygotować posiłki:

Dla wszystkich korzystających z oferty restauracji oraz bistro

Informacje dotyczące ofery restauracji oraz bistro znajdują się w zakładce gastronomia.

Dla pacjentów przebywających w klinikach i na oddziałach

Pacjenci przebywający w klinikach i na oddziałach Narodowego Instytutu Onkologii w Gliwicach otrzymują wyżywienie od kolacji w dniu przyjęcia do szpitala do obiadu w dniu wypisu. Dostarczane są im następujące posiłki: śniadanie, II śniadanie lub podwieczorek, obiad, kolacja, posiłek wieczorny. Śniadanie wydawane jest od godziny 8:00, natomiast posiłek wieczorny jest przy kolacji z przeznaczeniem do konsumpcji na godzinę 21:00. Posiłki dla pacjentów przygotowuje Dział Żywienia we współpracy z dietetykami.

Zgodnie z zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Instytutu Badawczego PZH, Dział Żywienia ogranicza stosowanie słonych przypraw. Przy produkcji dań używane są zdrowe zioła.

W Narodowym Instytucie Onkologii w Gliwicach przyjęto następującą nomenklaturę diet:

  • 1 Dieta podstawowa
  • 2 Dieta łatwostrawna
  • 2A Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
  • 2B Dieta przeszczepowa
  • 3 Dieta papkowata
  • 3B Dieta płynna wzmocniona
  • 7 Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów ( cukrzyca)
  • 8 Dieta kleikowa
  • 9 Dieta specjalna (ubogofosforanowa, ubogowapniowa, bezmleczna, wegańska, wegetariańska, niskobiałkowa, nerkowa, bezglutenowa, alergiczna i inne).

W daniach przygotowywanych przez Dział Żywienia  mogą występować następujące alergeny:

  • mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  • zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub odmiany hybrydowe) i produkty pochodne;
  • jaja i produkty pochodne;
  • ryby i przetwory z ryb;
  • seler i produkty pochodne;
  • orzeszki ziemne/arachidowe, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia oraz sezam i produkty pochodne;
  • soja i produkty pochodne;
  • gorczyca i produkty pochodne;
  • dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2;
  • łubin i produkty pochodne;
  • skorupiaki i mięczaki oraz produkty pochodne.

Dla osób przebywających w obiekcie hotelarskim

Dział Żywienia przygotowuje również śniadania dla pacjentów i gości przebywających w obiekcie hotelarskim. Są one wydawane w kawiarence obiektu hotelarskiego w godzinach od 7:00 do 11:00 w postaci dań na zimno i ciepło. Do wyboru są: pieczywo, napoje ciepłe oraz przekąski mleczne.

Istnieje możliwość zamówienia cateringu na zewnątrz z odbiorem własnym. Informacje na ten temat można uzyskać u kierownika kuchni pod numerem telefonu (32) 278 91 11. Zamówienia należy składać z tygodniowym wyprzedzeniem.

Zgodnie z Dyrektywą SUP związaną z ustawą z dnia 14 kwietnia 2023 r. o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej od stycznia 2024 r. wprowadzono dodatkową opłatę produktową za opakowania w wysokości:

  • 0,20 zł/szt. – za kubki na napoje zimne i ciepłe, w tym ich pokrywki i wieczka;
  • 0,25 zł/szt. – za pojemniki na żywność gotową do spożycia;

– menu boks

– kubki na zupę, w tym ich pokrywki i wieczka

– pudełko sałatkowe

– pojemnik na sos